/

Informare de securitate cibernetică – alertă înșelătorie prin MMS și SMS

Aleră MMS și SMS scam

Denumit FluBot, noul malware pentru Android infectează telefoanele din întreaga lume cu scopul de a accesa parolele și cardurile bancare salvate pe aceste dispozitive. O serie de MMS-uri și SMS-uri te îndeamnă să-ți verifici mesageria vocală prin accesarea unui link și instalarea unei aplicații. Aplicația pretinde că este un software sigur dar, în realitate, este o componentă malware. Odată instalată aplicația, FluBot solicită permisiuni suplimentare pentru accesarea agendei telefonului, obține controlul asupra dispozitivul și generează MMS-uri sau SMS-uri cu trimitere la link-urile frauduloase.

Dacă primești un MMS sau SMS în forma prezentată mai jos, iți recomandăm să nu accesezi link-ul, să nu instalezi aplicatia și să ștergi mesajele.

În cazul în care crezi că telefonul a fost afectat, urmează pașii de mai jos:

  • Activeaza Google Play Protect, care permite ștergerea programelor malware.
  • Dacă acest lucru nu funcționează, efectuează o resetare completă a dispozitivului la setările din fabrică. Atenție! Acest lucru va șterge toate datele, inclusiv fotografiile și aplicațiile de pe telefon, care nu vor mai putea fi recuperate.
  • Nu efectua o copie de rezerva înainte de revenirea la setările din fabrica, deoarece va face și o copie de rezervă a malware-ului.

Pentru a evita infectarea telefonului, îți recomandăm să instalezi întotdeauna doar aplicații de mobil ce provin din magazinele de aplicații oficiale si recunoscute, precum Play Store sau App Store.

Mai multe informații și recomandări găsești pe orange.ro/anti-frauda

Categorii