/

Informare de securitate cibernetică – alertă înșelătorie prin SMS

Aleră SMS scam

Denumit FluBot, noul malware pentru Android infectează telefoanele din întreaga lume cu scopul de a accesa parolele și cardurile bancare salvate pe acele dispozitivele. Un SMS care pare trimis de un prestator de servicii real, cel mai adesea o firmă de curierat, le cere utilizatorilor să acceseze un link și să instaleze o aplicație pentru a urmări livrarea unui colet fictiv. Aplicația pretinde că este un software sigur dar, în realitate, este o componentă malware. Odata instalată aplicația, FluBot solicită permisiuni suplimentare pentru accesarea agendei telefonului, obține controlul asupra dispozitivul și generează SMS-uri cu trimitere la link-urile frauduloase.

Dacă primești un SMS în forma prezentată mai jos, iți recomandăm să nu accesezi link-ul, să nu instalezi aplicatia și să ștergi SMS-ul.

În cazul în care crezi că telefonul a fost infectat, urmează pașii de mai jos:

  • Activeaza Google Play Protect, care permite ștergerea programelor malware.
  • Dacă acest lucru nu funcționează, efectuează o resetare completa a dispozitivului la setările din fabrică. Atenție! Acest lucru va șterge toate datele, inclusiv fotografiile și aplicațiile de pe telefon, care nu vor mai putea fi recuperate.
  • Nu efectua o copie de rezerva înainte de revenirea la setările din fabrica, deoarece va face și o copie de rezervă a malware-ului.

Pentru a evita infectarea telefonului, îți recomandăm să instalezi întotdeauna doar aplicații de mobil care provin din magazinele de aplicații oficiale si recunoscute, precum Play Store sau App Store.

Categorii