Atelierul de Responsabilitate Socială îşi anunţă premianţii
Bucureşti, 18 decembrie 2012. Orange în parteneriat cu Asociaţia pentru Relaţii Comunitare (ARC) anunţă încheierea proiectului-pilot Atelierul de Responsabilitate Socială. Elevii din Colegiul Naţional Mihai Viteazul, Colegiul Naţional George Coşbuc şi Liceul Miguel de Cervantes au participat în perioada 20-30 noiembrie la un proiect pilot, ce a constat în două ateliere pe tema responsabilităţii sociale şi două concursuri: primul de reciclat hârtie, plastic şi telefoane mobile ieşite din uz şi al doilea de propuneri pentru un produs responsabil.
În cadrul festivităţii de premiere de vineri, 14 decembrie, Orange şi ARC au premiat elevii şi profesorii pentru implicarea lor activă şi cunoştinţele pe care le-au dobândit şi au anunţat câştigătorii celor două concursuri.
Liceul Miguel de Cervantes a fost câştigătorul cel mare al primului concurs, cel de reciclat hârtie, plastic şi telefoane mobile ieşite din uz. Liceele au avut la dispoziţie 2 săptămâni, timp în care elevii au strâns 860 kg de hârtie, 24 kg de plastic şi peste 180 de telefoane mobile şi baterii. Dintre acestea, Cervantes a colectat cea mai mare cantitate de hârtie (640 kg), plastic (15 kg) şi telefoane (86 de bucăţi), câştigând marele premiu în valoare de 700 de euro.
La cel de-al doilea concurs elevii au trimis propuneri pentru un produs responsabil. 12 echipe formate din câte doi elevi au venit cu o mulţime de idei creative şi inovatoare. Premiul cel mare a fost adjudecat de către echipa din Colegiul Naţional George Coşbuc, formată din Elena Ionescu şi Alexandra Hermelina pentru proiectul EcoLearning. Cele două eleve ar dori să deschidă o editură ecologică, care să ofere manuale noi, pe hârtie reciclată, celor care vin şi dau spre reciclat manuale vechi.
Alte două proiecte au atras atenţia publicului: geanta eco-friendly şi multifuncţională, ce se poate transforma într-o pelerină de ploaie sau jachetă, şi biblioteca virtuală EduOrange, unde elevii pot regăsi în format electronic toate manualele şi culegerile necesare pentru anul şcolar.
În ambele competiţii, elevii au fost sprijiniţi de trei bloggeri: Roxana Bursuc, Oana Brătila şi Ariel Constantinof, ce au devenit ambasadori ai programului şi mentori.
Ariel (www.arielu.ro) a ales Colegiul Naţional Mihai Viteazul, Oana Brătilă, (www.obratila.ro) a susţinut Colegiul George Coşbuc, iar Roxana Bursuc (www.roxanabursuc.com) i-a încurajat pe cei din Liceul Miguel de Cervantes să strângă o cantitate mare de materiale de reciclat.
„Am implementat acest proiect-pilot pentru a testa interesul elevilor faţă de subiecte de responsabilitate socială şi care este gradul lor de implicare în astfel de proiecte. Rezultatele sunt încurajatoare, elevii fiind foarte activi atât în timpul atelierelor, cât şi în cele două concursuri. Sperăm ca anul următor să introducem „Atelierul de responsabilitate socială” în cât mai multe licee.” a declarat Alina Stan, CSR Officer Orange România.
„Ne-am dorit ca prin acest proiect să aducem tinerii mai aproape de teme precum responsabilitatea personală şi a companiilor faţă de comunităţile în care trăiesc. În felul acesta vrem ca în viitor să contribuim la formarea unor comunităţi bazate pe respect şi implicare. Tinerii care ne-au fost alături în proiect ne-au arătat că ţelul nostru este realizabil, daca ne acordăm timpul de a da o direcţie energiei şi interesului lor. Ne dorim ca împreună cu Orange să continuăm acest proiect, pentru a ajuta cât mai mulţi tineri să devină adulţi responsabili, atenţi la nevoile celor din jurul lor şi a comunităţilor din care vor face parte.” Ioana Szatmari, coordonator program CSR, Asociaţia pentru Relaţii Comunitare.