București, 20 februarie 2013. Fundația Orange România anunță câștigătorii programului „Fonduri pentru proiecte coordonate de angajații Orange România oferite de Fundația Orange”, un program de finanțare intern. Angajații Orange au participat la un concurs de proiecte la nivel național prin care au avut ocazia să propună proiecte în folosul comunității, în parteneriat cu o organizație non-guvernamentală din România, în domenii precum educația, cultura, dezvoltarea durabilă (economie socială), protecția mediului, sănătate și dizabilități.
Concursul s-a derulat în perioada 10 decembrie 2012 – 21 ianuarie 2013 și a beneficiat de un buget în valoare de peste 120.000 lei. În total, 40 de angajați au solicitat finanțare. Cele patru proiecte câștigătoare au fost alese de un comitet de selecție format din: Mădălina Marcu – Director dezvoltare resurse - ARC România, Dana Deac – Membru al Consiliului Director al Fundației Orange, Amalia Fodor – Director al Fundației Orange iar din partea Orange România: Ioana Marcu – Director HR, Mirela Bosoi – Head of Brand and Communication, Veronica Dogaru – Corporate Communication Manager și Irina Enache – membru în Forumul angajaților. Criteriile de evaluare au fost: relevanța, durabilitatea (rezultate concrete și sustenabilitate), impactul (număr de beneficiari), precum și contribuția financiară sau în natură din partea partenerului. Fundația Orange va oferi fiecărui proiect câștigător o finanțare în valoare maximă de 32.000 lei, pe care o va direcționa către organizația parteneră.
„Am organizat programul de finanțare intern pentru a încuraja angajații să se implice în viața comunității și să preia inițiativa derulării de proiecte dincolo de simplul voluntariat. Angajații se obișnuiesc astfel să conceapă, să pregatească și să scrie proiecte, să obțină fonduri, să caute soluții la probleme. Totodată, ei vor trebui să coordoneze aceste proiecte pe tot parcursul derulării lor și vor fi implicați inclusiv în partea de raportare. Numărul mare de proiecte înscrise ne încurajează să derulăm programul și anul viitor, și, mai ales, să îi creștem bugetul”, declară Amalia Fodor, Director Executiv al Fundației Orange România.
În urma validării proiectelor au fost desemnați următorii câștigători:
Ioana Grigore, angajată în departamentul Resurse Umane, cu proiectul „Viitor la cuptor” în parteneriat cu Asociația Omnia Comunitară. Proiectul își propune să îmbunătățească pe termen lung calitatea vieții a 200 de copii cu dizabilități mentale diverse din cadrul școlii speciale nr. 6 Sfântul Nicolae din București. Finanțarea fundației Orange va ajuta la crearea unui laborator de mini-producție a pastelor făinoase unde elevii vor participa la activitățile de producție, beneficiind de instruire, consiliere și supraveghere. Prin această inițiativă se urmărește dezvoltarea autonomiei la maturitate, integrarea socială a elevilor și susținerea procesului educațional al acestora prin autofinanțare, produsele realizate în laborator urmând a fi comercializate.
Alexandru Iorga, din departamentul Achiziţii, cu proiectul „Speranță într-o viață mai bună” în parteneriat cu Asociația Touched Collection își propune să sprijine un grup de 50 de femei, victime ale violenţei domestice, aflate la un pas de a-și abandona copiii, și, în același timp, vizează să îmbunătățească calitatea vieții copiilor acestora. În cadrul proiectului, personalul specializat va desfășura activități pentru a facilita acestor femei accesul la educație, pentru a le ajuta să își dezvolte abilitățile de viață independentă, dar și pentru a le crește stima de sine și încrederea în găsirea unui loc de muncă adecvat, a unei locuințe și a unei grădinițe/școli pentru copil/copii. În plus, întreprinderea socială Touched Collection va organiza cursuri de confecționare a accesoriilor și a bijuteriilor în vederea comercializării lor în beneficiul mamelor. Beneficiarele vor fi selectate din centrele maternale din București, dar și din comunitate.
Cristian Pațachia, din departamentul Tehnologie, cu proiectul „Transformă IT-ul în abilitate!” în parteneriat cu Asociația Credis. Proiectul urmărește dezvoltarea de competențe IT&C pentru 20 de persoane cu dizabilități locomotorii și deficiențe auditive din mediul urban și rural în vederea integrării facile pe piața muncii și îmbunătățirii calității vieții. Beneficiarii proiectului vor avea acces gratuit la cursuri de IT&C ce conduc la certificarea CCENT recunoscută internațional și vor fi pregătiți pentru oportunități de carieră de tip entry-level, precum: tehnicieni de rețea, tehnicieni de calculatoare, tehnicieni help-desk. Cursanții cu cele mai bune rezultate vor fi înscriși într-un stagiu de practică (pe o perioadă de o lună) de către unul din partenerii implicați în proiect - Bittnet Systems.
Adina Elena Raicu, din departamentul Business to Business, cu proiectul “Și copiii cu autism merg la școală” în parteneriat cu Asociația Învingem Autismul. Acesta își propune să îmbunătățească accesul la educație a 150 de copii cu autism din 6 orașe din România. Copiii cu autism învață mult mai greu decât ceilalți, care au o dezvoltare tipică. Intervenția și educația lor trebuie să fie susținută și specializată. În plus, integrarea lor este de cele mai multe ori îngreunată de mentalitatea celor din jur. Prin acest proiect, se dorește creșterea abililităților a 30 de copii cu autism în scopul de a fi integraţi în şcoală, alături de copii cu o dezvoltare tipică (normală), dezvoltarea cunoştinţelor și abilităților a 150 de cadre didactice din București și din ţară despre autism în metode de predare şi integrare şcolară a elevilor cu autism. De asemenea, prin proiect se urmărește să se crească toleranta a 300 de copii din București care au o dezvoltare tipică şi sunt colegi ai copiilor cu autism, în vederea îmbunătățirii integrării școlare a colegilor lor speciali.
Proiectele vor fi implementate în perioada martie 2013 - octombrie 2013. Cei patru angajați câștigători vor avea rol de coordonatori de proiect în derularea și implementarea acestora și vor asigura legătura între fundație și instituția parteneră.
În paralel cu programul de finanțare pentru proiecte coordonate de angajați, Fundația Orange a derulat și concursul „Lumea prin culoare și sunet”, cu fonduri în valoare de 300.000 de euro, pentru proiecte propuse de organizații non-guvernamentale care au ca beneficiari persoane cu dizabilități de auz si văz. Proiectele câștigătoare la concursul „Lumea prin culoare și sunet” vor fi anunțate în perioada următoare.