București, 3 aprilie 2013. Fundația Orange România anunță câștigătorii programului de finanțare „Lumea prin culoare și sunet”, în care organizațiile neguvernamentale au fost invitate să se înscrie cu proiecte de educație, cultură sau sănătate în beneficiul persoanelor cu deficiențe de vedere, de auz sau de vorbire.
Cu un buget total în valoare de 350.000 de euro, concursul a atras 110 proiecte prezentate de asociații sau fundații, instituții educaționale, instituții medicale și instituții culturale din toată țara. Dintre acestea, Consiliul Director a selectat nouă proiecte. Criteriile de evaluare au fost: caracterul inovator, componenta digitală, relevanța, durabilitatea (rezultate concrete și sustenabilitate), impactul (număr de beneficiari), contribuția (financiară sau în natură) din partea candidaților precum și posibilitatea de implicare a voluntarilor. Fundația Orange va oferi proiectelor câștigătoare granturi cu valoarea cuprinsă între 10.000 și 50.000 de euro. Țintele principale vizate de către Fundația Orange sunt detectarea și tratamentul precoce al deficiențelor de auz în încercarea de a limita consecințele dizabilităților respective, integrarea persoanelor cu deficiențe de văz, de vorbire și de auz în comunitate, prin facilitarea accesului acestora la educație, la cultură și la sănătate.
În urma validării proiectelor, au fost desemnați următorii câștigători: Asociația pentru Dezvoltare Urbană, Muzeul Național de Artă al României, Biblioteca Națională a României, Fundația Cartea Călătoare, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, Asociația Audiosofia, Grădinița Specială pentru Hipoacuzici nr. 65 din București.
„Numărul mare al proiectelor depuse ne onorează. Consiliul Director a selectat proiecte prezentate de instituții neguvernamentale ce urmează să se deruleze în acest an în șapte muzee, șase universități, două biblioteci, două grădinițe speciale și patru spitale. Astfel, vom putea sprijini persoanele cu dizabilități de vedere, de auz și de vorbire de toate vârstele și de pe întreg teritoriul României.”, a declarat Dana Deac, Președintele Consiliului Director al Fundației Orange.
„Fundația Orange susține proiecte de filantropie în 30 de țări din Europa, Asia, Africa și Orientul Mijlociu. Ca strategie, în România, activitățile filantropice vor fi dirijate cu precădere în beneficiul persoanelor cu dizabilități senzoriale, respectiv al celor cu deficiențe de vedere, de vorbire și de auz. Aceste activități se axează pe sănătate prin screeningul în maternități, pe formare educațională și vocațională, precum și pe cultură, permițând celor care nu văd sau nu aud să se bucure pe deplin de o expoziție la muzeu, de cărțile din biblioteci și chiar de un film la cinema.” a spus Christine Albanel, Director Executiv – Evenimente, Parteneriate Culturale și Instituționale și Solidaritate în cadrul Grupului France Telecom – Orange.
Scurtă descriere a proiectelor:
Asociația pentru Dezvoltare Urbană cu proiectul „Simte arta în 6 muzee”. Acesta constă în îmbunătățirea accesului persoanelor cu dizabilități senzoriale în șase muzee la nivel național, atât prin adaptarea spațiilor muzeelor cu echipamente corespunzătoare și reproduceri ale exponatelor, cât și prin organizarea de vizite și de ateliere gratuite pentru adulți și copii. (229,020 RON)
Muzeul Național de Artă al României cu proiectul „ART Touch” care își propune să accesibilizeze muzeul prin dotarea cu instrumente și aplicații multimedia sau de realitate augmentată. De asemenea, se vor organiza ateliere cu specialiști de talie internațională ce vor implica direct publicul cu dizabilitați pentru identificarea de noi metode participative. (216,769 RON)
Biblioteca Națională a României cu proiectul „DReam” (Digital Resources – easy to access and manage). Proiectul urmărește înființarea unui centru de informare și documentare dotat corespunzător, care va asigura accesul la informație persoanelor cu deficiențe de vedere. (86,470 RON)
Fundația Cartea Călătoare cu proiectul „Cursuri accesibile pentru studenții nevăzători” care are ca scop crearea a șase centre de accesibilizare a cursurilor pentru studenți cu deficiențe de vedere din cinci universități la nivel național. Echipamentele și softurile asistive care vor dota cele șase centre, serviciile oferite de acestea precum și asistarea directă a 20 de studenți nevăzători cu echipamente și softuri care să-i ajute în procesul de instruire vor contribui la creșterea șanselor de integrare pe piața muncii. (203,880 RON)
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca cu proiectul „HEAR-RING”. Scopul proiectului este pe de o parte, detectarea și tratamentul precoce al deficiențelor de auz la nou-născuți în spitale din Cluj-Napoca și Baia-Mare, iar pe de altă parte, reabilitarea auditiv-verbală pentru copiii cu implant cohlear din Zalău, Cluj-Napoca și Baia-Mare în vederea integrării în comunitate. (203,100 RON)
Asociația Audiosofia cu proiectul „Sunetele viitorului” al cărui scop este stimularea incluziunii sociale a copiilor cu deficiențe de auz, prin realizarea în cadrul spitalului de copii Marie Curie din București a unui centru de testare audiologică pentru diagnosticarea și intervenția medicală timpurie (încă din primii ani de viață) și reabilitarea auditiv – verbală a copiilor implantați cohlear sau protezați auditiv. (184,500 RON)
Grădinița Specială pentru Hipoacuzici nr. 65 din București cu proiectul „Atelierul Fantastic”. Finanțarea obținută va ajuta la amenajarea camerei de stimulare polisenzorială Snoezellen și la dotarea cu tehnologie interactivă și 3D, în vederea reabilitării a aproximativ 200 de copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 7 ani cu deficiențe senzoriale. (43,560 RON)
De asemenea, Consiliul Director a selectat alte două proiecte pentru a fi înscrise de către Fundația Orange România la concursul de proiecte al Fundației Grupului Orange. Acestea au fost declarate câștigătoare pe 28 martie și vor fi co-finanțate de către cele două entități. Proiectele selectate sunt:
Institutul Francez din România cu proiectul “Favorizarea accesului la IFR a persoanelor cu handicap senzorial” care urmărește deschiderea activităților Institutului Francez din România, cuprinzând cele 4 centre regionale (București, Timișoara, Cluj, Iași) și cinematograful Elvira Popescu, persoanelor cu deficiențe vizuale și auditive, prin dotarea cu echipamente tehnologice adaptate. ( 99,300 RON)
Școala Gimnazială Specială pentru Deficienți de Auz „Kozmutza Flóra” cu proiectul „Scenarii de învățare bazate pe Tablete PC” al cărui scop este proiectarea materialelor didactice interactive care integrează tabletele PC în activităţile educaţionale ale copiilor deficienţi de auz din România. (88, 370 RON)
Proiectele vor fi implementate în perioada aprilie 2013 – iunie 2014.
În plus, Fundația Orange are în derulare începând din noiembrie 2012 următoarele proiecte: Vizite senzoriale – Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, E-sign - organizația Salvați Copiii, Caravana Cinema pentru Nevăzători – Fundația Cartea Călătoare, Un sens dat vieții – Sense for life România și Adept Transilvania.
Consiliul Director al Fundației Orange este format din: Dana Deac, Cristiana Stoica, Mary Lisa Durban, Mirela Bosoi, Mădălina Suceveanu, Gérard de Maupeou, Ionuț Sibian.
despre Fundația Orange
Fundaţia Orange se situează în centrul acţiunilor filantropice corporative și a politicii de responsabilitate socială ale Orange România. Proiectele filantropice reprezintă o modalitate de a demonstra și de a pune în practică valorile brandului Orange.
Țintele principale vizate de către Fundația Orange sunt detectarea şi tratamentul precoce al deficienţelor de auz în încercarea de a limita consecinţele dizabilităţilor respective, integrarea persoanelor cu deficienţe de văz, de vorbire şi de auz în comunitate facilitând accesul acestora la educaţie, la cultură şi la sănătate.
Pentru mai multe informații vă rugăm să ne contactați la fundatia.orange@orange.com