Orange anuntã câstigâtorul primei editii FameLab din România

23 ian. 2010
/ /
Orange anuntã câstigâtorul primei editii FameLab din România

Orange anunţã câştigătorul primei ediţii FameLab din România

Bucuresti, 28 martie  2007. Orange, liderul telecomunicatiilor mobile în România, a sustinut initiativa British Council de a organiza pentru prima oara în România concursul FameLab. Acesta îsi propune sã încurajeze tinerii oameni de stiintã sã îsi dezvolte abilitatile de comunicare si prezentare a unor subiecte stiintifice în fata unei audiente largi, într-un mod cât mai deschis, entuziast si captivant.

Camelia Chira, din Cluj-Napoca, este câstigãtoarea primei editii a concursului FameLab, cu proiectul „Agenti inteligenti si modele de calcul inspirate de naturã”. In luna iunie, ea va lua parte la Festivalul de Stiinta din Cheltenham, Marea Britanie. Locul al doilea a fost ocupat de Sebastian Dan, din Bucuresti, care a impresioant juriul cu lucrarea „Eroziunea plajelor sau este Marea Neagra cel mai bun vecin al Romaniei?”. Alina Tanase, din capitalã, a ocupat locul al treilea, participând cu proiectul „Contributia amprentei genetice la identificarea criminalisticã”.

Din juriul care a selectat lucrarile au facut parte Alexandru Mironov, Secretar General al Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO, Irina Pacurariu, realizator de emisiuni la TVR, Mihai Popa, lector la Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Geologie si Geofizica, Roxana Bojariu, sef al grupului de cercetari climatice, Administratia Nationala de Meteorologie, Anca Ghinescu, consilier, Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica, Departamentul de Integrare Europeana si Cooperare Internationala.

„Stiinta si tehnologia pot îmbunãtãti calitatea vietii, însã uneori sunt dificil de comunicat unui public nespecializat. De aceea, proiectul FameLab, derulat împreunã cu British Council, ne-a oferit o ocazie ineditã de a încuraja dezvoltarea si valorificarea abilitatilor de comunicare ale tinerilor oameni de stiinta români. Astfel, ei vor putea sã îsi prezinte mai atractiv si competitiv proiectele valoroase în fata potentialilor beneficiari si a societatii civile”, a declarat Richard Moat, CEO Orange România.

In urma inscrierilor desfasurate la începutul lunii februarie, toti cei interesati de stiintã au participat la preselectiile organizate de centrele British Council din Iasi, Cluj-Napoca si Bucuresti. Fiecare concurent la FameLab a avut la dispozitie trei minute pentru a demonstra cã dispune de toate calitatile necesare unui comunicator de stiintã din noua generatie.

Apoi, cei 10 finalisti s-au pregatit pentru ultima etapã a concursului într-un training pentru dezvoltarea aptitudinilor de comunicare, prezenta scenicã si prezenta în fata camerei de televiziune. Trainingul a fost sustinut de o echipã de specialisti în comunicare stiintificã din Marea Britanie si România.

Echipa de televiziune prezentã la training a dat posibilitatea fiecarui finalist sã aplice noile cunostinte dobandite prin realizarea unui film demonstrativ de 30 de secunde. Fiecare finalist a sustinut un subiect original, abordand diverse teme, de la IT la genetica si geologie, într-o manierã cat mai ineditã.

Cele 10 mini-clipuri au putut fi vizionate pe website-urile British Council si Orange România, iar publicul a avut posibilitatea sã voteze clipul preferat.

Simona Mancas din Bucuresti a fost preferata publicului, proiectul sau „Pot juca nevazatorii sah?” obtinând o majoritate de 1249 de voturi.

Categorii