Orange anunță finalizarea primei etape și primele rezultate ale proiectului-pilot smart city de la Alba Iulia

23 oct. 2017
/ /
Orange anunță finalizarea primei etape și primele rezultate ale proiectului-pilot smart city de la Alba Iulia
  • 14 soluții implementate la nivel local încă din primul an
  • Primele economii la utilități realizate datorită soluțiilor Smart City – stâlpii inteligenți de iluminat economisesc între 50- 70% electricitate
  • 1TB de date utilizate prin soluțiile de Wi-Fi în autobuzele din Alba Iulia

Orange România anunță finalizarea primei etape a proiectului-pilot de la Alba Iulia, precum și începutul etapei de analiză a primelor date colectate prin soluțiile implementate. Inițiativa are drept rezultat, la aproape un an de la semnarea acordului de colaborare cu Primăria Municipiului Alba Iulia, finalizarea instalării echipamentelor și începerea perioadei de analiză a datelor. Astfel, în Alba Iulia sunt peste 600 de senzori care, alături de rețelele de comunicații mobile, fixe și destinate obiectelor conectate, creează o infrastructură digitală a orașului.

Conectivitate

Orașul Alba Iulia se bucură de rețele de internet în bandă largă, 4G/4G+, Wi-Fi și LoRaWAN furnizate de Orange România și securizate prin platforma Business Internet Security.

Rețeaua Wi-Fi include peste 228 puncte de acces în cetate și oraș și 15 puncte de acces în mijloace de transport în comun. În aproape un an de funcționare a hotspot-urilor Wi-Fi în autobuze, aproximativ 8% din populația de 60.000 de locuitori din Alba Iulia a accesat serviciul, generând peste 1TB de date în sesiuni cu o durată medie de 30 minute.

Rețeaua dedicată obiectelor conectate la internet (IoT), LoRaWAN, acoperă prin 6 gateway-uri întregul oraș și conectează 150 de senzori de iluminat și apă.

Această infrastructură deschisă are la bază o platformă open data prin intermediul căreia aplicațiile dezvoltate de start-up-urile partenere conectează autoritățile locale, localnicii, turiștii, precum și antreprenorii din Alba Iulia. În acest mod, infrastructura digitală a orașului facilitează noi oportunități, precum și o optimizare a resurselor locale.

Guvernare digitală

Cetățenii pot comunica mai ușor cu autoritățile pe subiecte de interes public prin intermediul platformei de conectare la Wi-Fi. Până în acest moment au fost desfășurate 9 sondaje la care au participat peste 4300 de utilizatori ai mijloacelor de transport în comun.

Aplicația Civic Alert îi ajută pe oameni să alerteze autoritățile asupra problemelor identificate în oraș.

Prin soluția City Analytics, Primăria poate urmări tendințe ale traficului pietonal din oraș, în funcție de momentul zilei sau condițiile meteorologice, identificând, de asemenea cele mai comune trasee. În Alba Iulia media de vizitatori unici în cetate este între 30.000 și 15.000 de oameni pe săptămână.

Societate digitală

Soluția de clasă digitală a fost instalată în 2 licee din Alba Iulia: Colegiul Economic "Dionisie Pop Marțian" și Colegiul Național Horea, Cloșca și Crișan. Aceasta include tablete, prin parteneriatul cu Lenovo, catalog digital, acces la Internet prin Wi-Fi securizat și cu trafic web filtrat. Pe lângă utilizarea catalogului pentru anul școlar 2017-2018, în aplicație au fost încărcate datele legate de performanța școlară pentru ultimii 3 ani. În total, anul acesta vor beneficia în Alba Iulia de această soluție 120 de profesori și aproape 1500 de elevi.

Prin aplicația e-alba iulia, disponibilă pe Android și iOS, turiștii au acces la informații despreprincipalele obiective ale orașului, iar business-urile locale pot organiza campanii dedicate. În acest moment, aplicația are 1200 de utilizatori care au inițiat peste 11.300 sesiuni.

În plus, ca parte a proiectului-pilot dezvoltat de Orange, 4 echipe de elevi și studenți din Alba Iulia au prezentat soluții pe tema smart city la hackathon-ul Innovation Labs, iar una dintre ele s-a calificat la finala Demo Day 2017 din București.

De asemenea, ca urmare a acceptării Orange în programele de cercetare și dezvoltare Horizon2020, MATILDA și SLICENET, Alba Iulia va deveni beneficiarul tehnologiilor 5G cu aplicabilitate pe verticala smart city.

Orașe sustenabile

Prin senzorii de monitorizare a calității aerului instalați în cele 15 autobuze dotate cu hotspoturi Wi-Fi, cetățenii pot ști în orice moment care sunt zonele din oraș în care pot avea fără probleme activități în aer liber. De asemenea, soluția oferă atât autorităților, cât și cetățenilor, informații cu privire la impactul pe care activitățile de zi cu zi le au asupra mediului. Astfel, s-a observat că, în prima zi de școală, când a crescut utilizarea mașinilor personale, a fost influențat negativ nivelul de compuși organici volatili din atmosferă.

Soluția de management al iluminatului public a generat economii între 50-70% la consumul de energie electrică, în funcție de intensitatea luminii selectate pentru fiecare stâlp, iar soluția de management al apei este în curs de instalare.

„Proiectul-pilot de la Alba Iulia este o mare oportunitate pentru comunitate, cât și pentru Orange. Noi avem ocazia  de a crea o platformă “convergentă”  a soluțiilor și tehnologiilor pe care le avem și de a vedea performanța lor, cum pot schimba în bine viața unui oraș. Pentru comunitate este o oportunitate pentru că proiectul de Smart City este cu și despre oamenii care își pot construi orașul așa cum și-l doresc, conexiune cu conexiune. La un an de la începutul proiectului, primele rezultate ne oferă o imagine încurajatoare a modului în care această platformă conectată poate deschide noi oportunități și poate reprezenta un motor de creștere economică la nivel local.” a declarat Liudmila Climoc, Chief Executive Officer în cadrul Orange România.

“În momentul de față, Alba Iulia s-a angajat într-un dialog complex pe tema Smart City cu diverși parteneri, tocmai pentru că soluțiile smart deservesc paliere distincte, dar totuși interconectate din viața unui oraș. Dacă vreți, Alba Iulia a avut șansa unui grant, a unei burse de studiu prin care ni s-a recompensat viziunea. Parte din acest grant vine de la Orange, iar acesta este momentul în care procurarea inovației și a tehnologiei via Orange arată, într-un timp scurt, cum asta produce beneficii directe. Le mulțumesc pentru interes și pentru că au ales să fie parte din proiectul pilot SmartCity 2018. Nu ne oprim aici! Trebuie să întărim acest dialog cu parteneri ca Orange și trebuie să definim, ca municipalitate, cadrul financiar și economic, stabilitatea de care este nevoie pentru a atrage cât mai mulți investitori privați. Atunci, orașul va trece de la basic la evoluat, de la faza de laborator, la faza de oraș care implementează cu adevărat soluții smart.” a declarat Mircea Hava, Primarul municipiului Alba Iulia.

"Un oraş inteligent este un spaţiu în care calitatea vieţii locuitorilor săi este pe primul loc. În colaborarea municipalităţii albaiuliene cu Orange exact asta vrem să facem: să aducem Alba Iulia mai aproape de avantajele tehnologiei smart, pentru a creşte calitatea vieţii. Beneficiem astăzi de o multitudine de oportunităţi pentru a pune tehnologia la treabă. Noi, la Alba Iulia, nu am vrut să pierdem acest tren, pentru că suntem conştienţi că performanţa se face doar atunci când te foloseşti de absolut toate resursele disponibile şi ai o viziune pe termen lung, o viziune care te ajută să conectezi trecutul cu ceea ce ai acum la îndemână pentru a construi un viitor pliabil pe nevoile comunităţii. Creșterea mediului de business, promovarea oraşului pentru dezvoltarea turismului, introducerea de soluţii smart în educație, optimizarea conectivităţii şi a utilizării resurselor disponibile - toate acestea sunt elemente pe care le avem în vedere în proiectul pilot implementat de către Orange în oraşul nostru." a declarat Nicolaie Moldovan, City Manager Alba Iulia.

Categorii