Orange România a prezentat astăzi, în cadrul unui eveniment susținut la iCEEfest, felul în care tehnologia schimbă modul în care comunicăm și cum aceasta poate să modeleze stilul de viață și tendințele viitorului.
Ecosistem de inovație
Orange creează un ecosistem de inovație în jurul rețelei și anunță lansarea în România a Orange Fab - programul internațional de accelerare a startup-urilor din cadrul Grupului Orange. Acesta este disponibil în alte 14 state din Europa, Asia și SUA.
Orange Fab România este un accelerator de 1 an, conceput pentru a susține antreprenorii în crearea unor produse inovatoare și distribuirea acestora atât pe plan local, cât și internațional.
Acest program își propune să descopere startup-uri din România, companii cu produse validate în teste, care ajută la îmbunătățirea stilului de viață și stabilesc tendințe prin folosirea tehnologiei. Echipele selectate vor primi acces la tehnologii și API-uri pentru dezvoltarea proiectului, suport pentru testarea prototipurilor și acces la rețeaua de distribuție Orange pentru creșterea afacerii. Procesul de selecție și etapa de accelerare vor fi realizate în parteneriat cu How to Web o echipă cu experiență în ecosistemul startup-urilor. Echipele din program vor beneficia de mentorat de la experți tehnici, manageri de produs, sau echipa de conducere a Orange și a partenerilor săi, adaptat în funcție de nevoile specifice fiecărui proiect.
Programul Orange Fab este structurat pe patru direcții principale:
- Smart territories (Smart City, agritech, energie, retail)
- Future of Life (inteligență artificială, biotehnologie, viață digitală, sănătate)
- Securitate (cibernetică și militară)
- Rețele ale viitorului (Blockchain, Software Defined Networking, managementul calității experienței - QoE, interfețe de programare a aplicațiilor – API, în rețea)
Programul Orange Fab include o etaptă de accelerare a produselor sau serviciilor înscrise, implementarea proiectului-pilot și un demo day.
Demonstrație funcționalitate 5G
În acest context, Orange România a pregătit o demonstrație de funcționalitate a tehnologiei 5G și a beneficiilor pe care inovațiile susținute de o astfel de tehnologie le poate aduce. Exemplul ales a fost dintr-una din cele 4 direcții susținute de Orange Fab, zona de biomedicina. Demonstrația a fost realizată alături de Symme3D, prin imprimanta Biotech One.
Symme3D Biotech One a dezvoltat o imprimanta 3D cu aplicabilitate în domeniul medical. Astfel, Symme3D a arătat cum poate opera medicina viitorului, funcționand pe o rețea de comunicații in care latențele mici sunt esențiale. Imprimanta permite printarea de celule stem vii și produce țesut organic. În prezent, echipamentele de laborator sunt de mari dimensiuni și greoaie, însă, cu tehnologia 5G, laboratorul va deveni mobil, cu latență scăzută, în timp real.
Orange își reafirmă angajamentul de a susține antreprenoriatul tehnic în România, prin adăugarea de proiecte și inițiative care vin să susțină fiecare ciclu de viață din ecosistemul de inovație. Primul pas, cel de preaccelerator, a fost făcut în 2014, prin începerea colaborării cu Innovation Labs. Orange Fab aduce componenta de accelerator, iar cele mai bune propuneri pot fi integrate în proiecte pilot precum Alba Iulia Smart City 2018. Astfel, cei pasionați de inovație și tehnologie au acces la toate resursele pentru a-și dezvolta produse ce vor răspunde nevoii de conectare a societății viitorului.