Orange Romania și-a extins și îmbunătățit în ultimele luni serviciile 5G/5G+ în 6 noi orașe, dintre care cele mai recente sunt Ploiești, Deva, Târgoviște, Călărași, Giurgiu, plus extinderea acoperirii în Cluj-Napoca. Acest nou avans al rețelei vine ca o confirmare în plus a reînnoirii certificării de cea mai rapidă rețea mobilă din România.
Până la finalul lui 2024, Orange realizase cea mai mare investiție în spectrul 5G din România: aproximativ 265 milioane de euro. După achiziționarea licențelor pe 25 de ani în 2022, a devenit operatorul cu cel mai mare portofoliu de spectru, asumându-și cele mai multe obligații de acoperire a teritoriului național. Momentan, serviciile 5G/5G+ pot fi accesate în 50 de orașe, în ultimele șase luni fiind adăugate opt noi localități. Totodată, în decembrie 2024-ianuarie 2025 acoperirea din Cluj-Napoca a ajuns la 100%, inclusiv în localitățile din împrejurimi.
Aceste actualizări ale rețelei rezultă în viteze mai mari la navigarea pe internet de pe dispozitive mobile: aplicațiile, site-urile web și dispozitivele smart de acasă pot fi accesate aproape instantaneu prin tehnologia 5G/5G+; streamingul video are acum o calitate mult mai mare, fișierele pot fi transmise mult mai rapid. Însă noua tehnologie se traduce și printr-o stabilitate mult mai mare a conexiunii în locurile aglomerate. Cluj-Napoca este un bun exemplu al acestor îmbunătățiri: viteza medie de descărcare înregistrată este de 260 Mbps, ceea ce înseamnă o creștere de 32% și cea de upload a crescut cu 73% (64 Mbps în medie). Unul dintre beneficiile cele mai importante care vin cu această actualizare a acoperirii este creșterea semnalului de telefonie și internet mobil la interior: de la 58% la 93%.
Tehnologia 5G/5G+ înseamnă și rețele mai verzi. Pe măsură ce volumul de trafic se va muta majoritar din 4G, vom vedea scăderi semnificative în consumul de energie, cu până la 10 ori mai puțin per bit de trafic decât în cazul tehnologiilor anterioare. Totodată, pe de o parte rețelele 5G pot implementa și metode de economisire a energiei când nu sunt folosite, și pe de alta pot decongestiona traficul 4G din locurile aglomerate.
Eficiența planurilor de extindere a serviciilor 5G/5G+ se reconfirmă și prin cele mai recente teste: Orange a fost recunoscută din nou ca rețeaua #1 din România pentru servicii de internet mobil și voce. Auditorul extern independent LCC International a reînnoit certificarea de cea mai bună rețea mobilă la finalul lui 2024. Calitatea rețelei a fost confirmată printr-un set de măsurători de performanță realizate în 40 de zone metropolitane, dar și pe drumurile dintre localități, în perioada 11 noiembrie – 15 decembrie 2024. Testele au presupus urmărirea unor parametri de performanță pentru serviciile de voce și date, mai exact Voice ove LTE, Voice over 3G & 2G, browsing web, streaming video pe YouTube, servicii de descărcare și upload a fișierelor prin protocol HTTP. Măsurătorile au fost realizate pe smartphone-uri compatibile cu rețelele 5G/4G+/4G/3G/2G.
O rețea mai eficientă și mai rapidă înseamnă și noi conexiuni, oportunități și comunități. Oamenii cu interese, valori și pasiuni comune sunt mai aproape prin conectivitate. Așa cum spune și noua campanie Orange, „pasiunile trec la nivelul următor în cea mai rapidă rețea”.
„Pentru Orange Romania, inovația a fost mereu elementul constant, ceea ce a însemnat acces la cele mai noi tehnologii în aproape același ritm cu celelalte țări ale Uniunii Europene. De aceea, planurile de upgrade vor continua și anul acesta în mai multe localități: extindere 5G/5G+, acoperire 100% în cât mai multe orașe, dar și îmbunătățirea rețelei de servicii fixe. În România există multe orașe care își propun să atingă neutralitatea climatică cât mai curând și care au implementat multe tehnologii care le-au introdus în rețeaua națională a orașelor inteligente. 5G/5G+ permite implementarea unui întreg ecosistem de senzori și dispozitive inteligente: tehnologii Internet of Things legate de sănătate, energie, mediu, infrastructură rutieră, mașini electrice. Totodată, tehnologia încurajează utilizatorii casnici să introducă mai multe dispozitive smart în casele lor. Însă, o rețea mai rapidă și mai fiabilă înseamnă mai ales condiții de locuit și de lucru mai bune, o experiență care oferă mai mult loc pentru dezvoltare personală, indiferent că vorbim de pasiuni sau de profesie”, a declarat Marius Maican, Technology Director Orange Romania.