Noul vPPA va acoperi aproximativ 40 GWh din necesarul anual de energie electrică al Orange
Orange Romania a semnat cu ENGIE Romania un nou vPPA (virtual Power Purchase Agreement), care constă în achiziția de energie regenerabilă pe termen lung. Noul acord, încheiat pe o perioadă de 10 ani, va acoperi aproximativ 40 GWh din necesarul anual de energie electrică al Orange. Energia verde va proveni din unul dintre parcurile eoliene deținute și operate de ENGIE Romania.
ENGIE, un actor de referință în producția și furnizarea de energie cu emisii reduse de carbon, precum și în servicii conexe, este un partener de lungă durată al Orange Romania. Colaborarea cu privire la acest tip de achiziție de energie a început în 2023, prin semnarea primului contract de tip vPPA, care acoperă 30 GWh din necesarul de consum al Orange Romania. Ea este, de asemenea, o reconfirmare a ambiției ENGIE de a fi cea mai bună companie de utilități care are drept obiectiv tranziția energetică, oferind clienților săi energie sigură, predictibilă, accesibilă și cu emisii reduse de carbon.
În prezent, ENGIE operează în România active de producție a energiei regenerabile cu o capacitate totală instalată de 211 MW. Compania deține și operează 3 parcuri eoliene, cu o capacitate instalată totală de 178 MW, precum și 5 parcuri fotovoltaice cu o capacitate de 33 MW, amplasate strategic în diverse regiuni din țară. În 2024, ENGIE și-a extins portofoliul de producție a energiei regenerabile din România prin dezvoltarea primei sale centrale hibride din surse eoliene și solare, si este în curs de punere în funcțiune a unei centrale solare la Ariceștii Rahtivani, județul Prahova, cu o capacitate totală instalată de 37,2 MWp. Aceste proiecte contribuie la atingerea obiectivului de a avea o capacitate instalată de producție de energie din surse regenerabile de 1 GW până în 2030.
Obiectivul noului acord este acela de a asigura necesarul de energie regenerabilă al Orange Romania și de a susține angajamentul companiei de a atinge obiectivul #NetCarbonZero până în 2040, în conformitate cu planul strategic al grupului – Lead the Future. Prin achizițiile virtuale pe termen lung de energie regenerabilă, Orange Romania își consolidează angajamentul față de sustenabilitate, contribuind la utilizarea sporită a energiei verzi pentru operațiunile sale. În 2024, compania a atins obiectivul ca un procent de 93% din consumul său de energie să provină din surse regenerabile.
„Acest parteneriat pe termen lung va contribui semnificativ la obiectivele noastre de decarbonare, asigurând ca o parte substanțială din necesarul nostru energetic să provină din surse regenerabile. Orange Romania sprijină activ tranziția către energia verde în regiune, ca parte a angajamentului său de sustenabilitate și responsabilitate față de mediu. Prin investiții în soluții de energie verde, Orange Romania nu doar că sprijină adoptarea energiei verzi pentru propriile operațiuni, ci contribuie și la întărirea ecosistemului energetic regional,” a declarat Julien Ducarroz, CEO Orange Romania.
Noul acord contribuie, de asemenea, la consolidarea poziției de lider deținută de ENGIE la nivel global pe piața PPA-uri. În 2024, Grupul ENGIE a anunțat încheierea unui număr de 34 de contracte de acest tip pe șase piețe și a fost singura companie care a încheiat contracte de tip PPA pentru cele trei mari tehnologii de energie regenerabilă: solară, eoliană onshore și eoliană offshore.
„Suntem încântați să sprijinim Orange Romania în parcursul său către atingerea neutralității emisiilor de carbon, prin furnizarea de energie electrică produsă de activele noastre de energie regenerabilă și prin asigurarea predictibilității costurilor cu energia. Ne dorim ca tot mai multe companii să adopte acest tip de contracte de achiziție pe termen mediu și lung, mai ales în contextul actual de volatilitate, în care asigurarea nevoilor energetice pe termen mediu și lung poate ajuta la diminuarea riscurilor legate de prețurile energiei, contribuind, în același timp, la atingerea obiectivelor de sustenabilitate,” a declarat Nicolas Richard, CEO ENGIE Romania.
Despre ENGIE Romania
Grupul de companii ENGIE Romania activează în următoarele domenii de activitate: distribuţie şi furnizare de gaze naturale, producție din surse regenerabile și furnizare de energie electrică, precum și soluții verzi și servicii tehnice pentru instalaţii de gaze naturale şi centrale termice. ENGIE Romania şi filialele sale deservesc un portofoliu de peste 2.2 milioane de clienţi, operează o reţea de distribuţie de 23.255 km, deţin o capacitate de producție din surse verzi de 211 MW şi au peste 4.300 de angajaţi. Grupul ENGIE Romania a realizat investiții în valoare de 6.760 milioane de lei din 2005 până la 31 decembrie 2023.
Despre Orange Romania
Orange Romania face parte din Grupul Orange, unul dintre cei mai mari operatori globali de telecomunicații, care conectează sute de milioane de clienți din întreaga lume. Cu peste 11 milioane de clienți la nivel local și o cifră de afaceri anuală ce depășește 1,5 miliarde de euro, Orange Romania conectează 1 din 2 români și oferă o gamă extinsă de soluții de comunicații pentru clienți individuali și companii, de la servicii de conectivitate de bază la pachete complete de internet mobil, internet fix, TV și soluții IT&C complexe prin Orange Business. De la intrarea pe piața locală, Orange a realizat investiții de 4,5 miliarde de euro în România.