10 paşi simpli ca să rămâi în siguranță pe Internet

/ /
10 paşi simpli ca să rămâi în siguranță pe Internet

Într-o lume din ce în ce mai digitalizată, măsurile de protecție împotriva amenințărilor cibernetice devin o prioritate.

În ultimii 15 ani, oamenii au trecut de la a fi consumatori de conținut la a crea conținut. Acest lucru implică o diversificare a tehnologiilor și dispozitivelor folosite, ceea ce deschide noi oportunități pentru infracțiunile cibernetice.

Ce poți face pentru a te proteja împotriva unui atac cibernetic?

Poate că ți-ai pus și tu cândva aceeași întrebare, așa că te sfătuim să acționezi și să iei aminte la următoarele principii de bază ale apărării cibernetice: Conștientizare, Informare, Atenție. Mai jos îți prezentăm câteva dintre practicile recomandate pentru utilizatori.

Vrei să te bucuri de net în siguranță? Iată top 10 sfaturi de siguranță cibernetică.

  1. Puterea parolelor. Știi deja că dispozitivele tale se pot infecta oricând. Folosește parole complexe, diferite pentru fiecare cont de utilizator în parte. Parolele unice sunt una dintre cele mai importante conduite menite să îți protejeze informațiile și identitatea digitală. Poți verifica dacă adresa ta de e-mail se află printre cele asociate unor conturi ce au fost compromise, pe site-uri precum https://haveibeenpwned.com/.
  1. Urmărește-ți audiența. Verifică atent audiența conținutului pe care îl partajezi pe rețelele de socializare.
  1. Zone de pericol. Citește atent e-mail-urile și mesajele primite prin rețele de socializare. Orice indiciu ce ridică suspiciuni în privința legitimității acestor mesaje ar trebui să fie suficient pentru a nu le da crezare. Anumite servicii de e-mail scanează fișierele din atașament, ceea ce te ajută să reduci riscul de a-ți infecta dispozitivul în momentul deschiderii lor. O soluție de securitate nu o să te protejeze în schimb de atacurile de tip spear phishing. Această amenințare presupune că atacatorul încearcă să îți câștige încrederea prezentându-se, de pildă, ca fiind de la o instituție pe care o cunoști. Sub un pretext fals, precum actualizarea unei baze de date, acesta te va ruga să îi dai câteva informații, cum ar fi adresa sau CNP. Și asta nu se poate întâmpla doar prin intermediul e-mail-ului ci și pe alte canale unde poți fi contactat.
  1. Fii conștient. Rămâi conectat și informat în privința campaniilor de atac ce te pot avea ca țintă.
  1. Discută deschis despre atacurile cibernetice și caută informații din surse de încredere.
  1. Back-up. Ține o copie de siguranță a datelor importante, fie pe un suport fizic ca un hard disk extern sau într-un serviciu de tip cloud storage.
  1. Nu lăsa garda jos. Când te conectezi la o rețea nesigură de WI-FI, informațiile tale personale pot fi accesate și dezvăluite cu ușurință. Ca să te protejezi, folosește doar conexiunile securizate iar în momentele în care nu ești activ pe Internet, oprește WI-FI-ul de pe toate dispozitivele.
  1. Protejează-te de vulnerabilități. Folosește o soluție de tip anti-virus pe calculatoarele și dispozitivele mobile.
  1. Fii constant. Nu uita să actualizezi software-ul folosit pe fiecare dintre dispozitivile tale.
  1. Implementează niveluri multiple de autentificare. Configurează mai multe bariere cu diverse tipuri de autentificare pe toate dispozitivele tale (parole, tokens etc). Astfel vei crea un sistem de autentificare mai riguros.

Categorii