Odată cu progresul tehnologic, amenințările cibernetice au evoluat. Chiar dacă în trecut securitatea cibernetică reprezenta o preocupare doar pentru departamentele de IT, în prezent, cu toții suntem vizați de aceste atacuri. Iată patru exemple de atacuri cibernetice și cum le poți recunoaște:
PHISHING
Phishing-ul este unul dintre cele mai întâlnite atacuri cibernetice. Scopul este colectarea de informații confidențiale, acum ar fi CNP, numere de card sau de cont, coduri PIN și folosirea acestora pentru a sustrage bani. Acest lucru se face prin trimiterea de mail-uri sau SMS-uri care par trimise din partea unei companii cunoscute. Infractorul poate ridica problema unor defecțiuni sau erori tehnice, care necesită reintroducerea datelor personale sau poate trimite mesaje care promit un premiu în schimbul datelor.
SCAM
Un exemplu de atac Scam este frauda „Mesaj de la șef”. Aceasta vizează angajații care sunt autorizați să efectueze plăți. Infractorul sună sau trimite un mail, spunând că este unul dintre managerii companiei. Acesta este bine informat cu privire la organizație și solicită efectuarea urgentă a unei plăți. De asemenea, folosește expresii precum „avem încredere în tine” și „rămâne între noi”. În plus, angajatului i se cere să nu respecte procedura obișnuită de autorizare a plăților.
SPAM
Spam-ul reprezintă corespondența electronică pe care nu ai “comandat-o”. Acesta poate fi atât comercială, cât și necomercială sau poate fi spam de tip politic, de caritate, de promovare În cazul în care ai primit un e-mail dintr-o sursă anonimă, cel mai sigur pas este să îl ștergi imediat. De multe ori, mesajele spam nu fac niciun rău, dar ideal ar fi ca acestea să nu fie citite, pentru a evita orice probleme.
CRYPTOJACKING
Cryptojacking-ul este periculos deoarece nu vezi că s-a instalat și nu ești conștient de prezența lui pe dispozitivul tau. Nu se întâmplă nimic și în continuare ai access la datele tale, iar hackerii nu extrag date personale, nu compromit fișiere, nu solicită recompense și nu blochează calculatoarele. Scopul cryptojacking-ului este de a folosi resursele calculatorului tău pentru a crea monede virtuale. Singurul lucru care îţi poate ridica un semn de întrebare este consumul de energie mai ridicat al calculatorului tău.
Pentru ca experiențele tale online să fie pozitive, ai grijă să fii mereu informat în legătură cu atacurile cibernetice. Fii atent la mail-urile pe care le primești, nu distribui informațiile confidențiale unor persoane de a căror identitate nu o cunoști, verifică dacă identitatea celor care îți trimit mesaje este cea adevărată și fii atent la procesorul calculatorului tău.
Instalează un antivirus pe dispozitivele pe care le folosești, fie ele și mobile. Noi îți punem la dispoziție aplicația Orange Antivirus pentru Android, bazată pe tehnologia Bitdefender. Mai multe informaţii găseşti aici: https://www.orange.ro/orange-care/orange-antivirus/index.html.