/

Primul reality show în social media din România, în Ținutul Buzăului, s-a bazat pe acoperirea Orange

Luna iulie a adus primul reality show în social media din România alături de rețeaua #1! „Treasure Games in The Park: Ținutul Buzăului” este proiectul imaginat de Cronicari Digitali, platforma culturală creată de Zaga Brand și Asociația Human Made Art (HUMART), care contribuie la viralizarea celui mai nou Geoparc internațional UNESCO din România, iar Orange este partenerul oficial.

Startul s-a dat din Orange Shop, Bd. Lascăr Catargiu nr. 47-53, în centrul Bucureștiului, cu un challenge digital. Ajutați de tablete, cei zece participanți la „Treasure Games in The Park: Ținutul Buzăului” au aflat mai multe despre rețeaua #1 pe care s-au bazat în aventura lor pentru a-și putea ține comunitățile conectate la toată acțiunea.

În prima zi, cei zece creatori de conținut au prins viteză către Buzău, unde au avut „poarta de intrare” în Ținutul Buzăului și în aventurile care aveau să-i aștepte timp de 5 zile. Primul contact a fost la cea mai importantă sărbătoare a orașului – Drăgaica. Târgul buzoian a fost pomenit în documente comerciale din secolele XIII-XIV și după întemeierea Țării Românești, sub Basarab I, ale unor negustori de carne de pe Valea Buzăului care mergeau cu marfă la „târgul dintre țări”, care se organiza între 10-24 iunie, la poalele Penteleului.

Inițial loc de desfacere a produselor agricole și meșteșugărești, devine ulterior locul în care familiile vin împreună la bâlci pentru a mânca mici sau gogoși, baclava ori vată de zahăr sau pentru a se da în lanțuri și alte comedii.

„Treasure Games in The Park: Ținutul Buzăului” a continuat apoi cu mai multe obiective pline de povești ale orașului Buzău. Dintre acestea amintim: Palatul din Buzău, construit de arhitectul Alexandu Săvulescu și inaugurat în prezența Regelui Carol I al României și a Principelui Ferdinand. Din turnul palatului, pe lângă vederea de ansamblu asupra orașului, concurenții au zărit și Palatul de Justiție, construit între anii 1909 – 1912 după planurile arhitectului râmnicean Petre Antonescu, architectul care a realizat Arcul de Triumf și sediul Primăriei Generale din București. În curtea Palatului de Justiție, nebăgată în seamă, se află o fântână publică în stil neoromânesc, o adevărată raritate în materie.

Ultima oprire în oraș a fost la Conacul Marghiloman, construit între anii 1882 - 1887 de către Iancu Marghiloman, figură a protipendadei buzoiene.  După moartea acestuia, fiul său, Alexandru Marghiloman, al 25-lea prim-ministru al României, a ales să îl modernizeze, solicitând aportul unui arhitect de origine franceză, Paul Gottreau. Acesta era deja renumit pentru proiectarea Casei de Economii şi Consemnaţiuni şi a clădirii Fundaţiei Universitare Carol I din Bucureşti.

Conacul a devenit o clădire impozantă, cu arhitectură în stil franţuzesc. În anul 1897, Alexandru Marghiloman a inaugurat Vila Albatros, dându-i numele unuia dintre armăsarii săi favoriţi din herghelia de cai pursânge pe care o avea pe domeniul de aici.

Datorită frumuseţii peisajului în care era încadrat conacul lui Marghiloman, dar mai ales a luxului în care se locuia, Vila Albatros devine magnet pentru personalităţile politice şi nu numai ale epocii. Printre oaspeţii de seamă ai conacului se regăseau Nicolae Iorga, Lascăr Catargiu, Dimitrie Sturza, Take Ionescu şi, cel mai important, Regina Maria.

De aici, cu un plic primit de la gazda showului, Toader Păun, participanții și-au setat pe GPS următoarea destinație. „Ținutul Buzăului”, devenit al doilea geoparc din România inclus în Rețeaua Globală a Geoparcurilor (GGN), după „Țara Hațegului”, a început treptat să-și dezvăluie poveștile mai puțin cunoscute, locurile magice și să scoată în cale mulți oameni speciali.

Cu semnal full de la Orange și internet la viteză maximă, niciun punct de pe traseu nu a scăpat nemarcat de #CronicariDigitali! Vulcanii Noroioși, Bisoca și uimitoarele priveliști, Mânzălești cu tradițiile populare păstrate intacte și oameni de legendă, locuințele rupestre din Aluniș și Nucu, trovanții de la Bozioru și peisajele incredibile de sub Penteleu, din Gura Teghii.

La ceas de seară, Orange a ajutat ca „Treasure Games in The Park: Ținutul Buzuăului” să fie live la televiziunile naționale și locale, din locuri de poveste, dar și să țină legătura cu urmăritorii showului în transmisiuni pe Facebook din mijlocul naturii.

Pentru că orice aventură face poftă de mâncare, în „Treasure Games in The Park: Ținutul Buzăului” au existat și provocări gastronomice, dar și o finală urmată de fine dining pusă la cale de Chef Liviu Lambrino.

Ultima zi de concurs a însemnat o ”teleportare” până în Antichitatea Târzie, când o populație misterioasă a cioplit în piatră incinte pe care astăzi le găsim risipite prin văile și pe coamele Ținutului Buzăului. Au lăsat în urmă un alfabet necunoscut, scrijelit în stânci. Este posibil să fi fost primii creștini sosiți din Anatolia, unde cioplitul în stâncă era la ordinea zilei. La Aluniș găsim cel mai complex ansamblu rupestru, una dintre chilii funcționând și în ziua de astăzi ca biserică.

De aici, drumurile care se deschideau către priveliști de basm, cu puterea semnalului Orange, au condus către Nucu, un sat pitoresc aflat într-o mică depresiune. Un moment de offline și de conectare profundă la natură, pentru că ultima probă a fost pe via ferrată și a solicitat toate simțurile și atenția totală a participanților. După aproape 1 km, drumul s-a oprit în Poiana Coziancei, un loc liniștit înconjurat de dealuri și păduri, renumit pentru incintele săpate în piatră. Locul unde se află Peștera lui Dionisie, Peștera lui Iosif și ruinele de la Agaton, toate datând cel mai probabil din Antichitatea Târzie.

În viteză, ultima probă a condus către rezultatul final al primului reality show în social media din România. Totul s-a încheiat în Gura Teghii, sub Masivul Penteleu, cu o festivitate de premiere, o experiență fine dining pregătită de Chef Liviu Lambrino și un spectacol fascinant oferit de cerul înstelat.

Cine a câștigat „Treasure Games in The Park: Ținutul Buzuăului” și cum au arătat toate locurile explorate și toate provocările din cele 5 zile se va vedea, în septembrie, pe canalul de YouTube Cronicari Digitali.

Cei zece creatori care au atras alături de ei în „Treasure Games in the Park: Ținutul Buzăului” comunități de sute de mii de urmăritori au fost DOCUMENTARIȘTII: Ana Rubeli (@aiciastat) & Radu Niță (@radu.nita), EXPLORATORII: Ana Dumitru (@anadumitru_) & Dan Posea (@posedan), CIREȘARII: Otrava (@bloguluotrava) & Cristi Dandeș (@foodofbucharest), MÂNDRUȚELE: Emilia Morariu (@morariu.emilia) & Amalia Martiniuc (@amalia.ioana.m) și THE ROCKS - Adi Dan (@adrian.dan.ro) & Cătălin Badiu (@stories_in_two). Primul reality show în social media din România este prezentat de Toader Păun (@teddypaun).

Toate aventurile adunate până acum sunt pe Instagram și Facebook, ușor de urmărit după hashtagul #CronicariDigitali.

Categorii