Locked Shields este exercițiul planificat și organizat de Centrul de Excelență NATO pentru Apărare Cibernetică din Tallinn, Estonia, cel mai mare exercițiu internațional de tip LFX (Live Fire Exercise) din domeniul apărării cibernetice și cel mai avansat din punct de vedere al expertizei tehnice solicitate.
România a participat, pentru al doilea an consecutiv la Locked Shields, cu o echipă interinstituțională coordonată de Agenția de Apărare Cibernetică din Comandamentul Apărării Cibernetice. Echipa a fost compusă din 110 specialiști, aparținând instituțiilor sistemului național de apărare, ordine publică şi securitate naţională (MApN, MAI, SRI, STS, SPP, SIE), din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică, precum și din principalele companii private care activează în domeniu. La ediția de anul acesta, desfășurată în mediul online, au luat parte peste 2.000 de experți, militari și civili, din 32 de state aliate și partenere.
Fiind una dintre companiile ce au investit constant în ultimii ani în creșterea competențelor și expertizei naționale în zona de securitate cibernetică, Orange a fost reprezentată în cadrul competiției de către trei experți în cybersecurity care au asigurat asistență și au condus divizia 5G formată în cadrul echipei țării noastre, aducând un aport de know-how ce a făcut diferența pe segmentele 5G RAN și 5G Core.
Scopul general al exercițiului a fost de a perfecționa pregătirea specialiștilor de securitate cibernetică pentru ca, acționând în echipe largi interinstituționale și multidisciplinare, să protejeze în timp real rețele informatice guvernamentale și infrastructuri critice naționale: sisteme bancare, sisteme de distribuție a apei și a energiei electrice, sisteme de comunicații satelitare și 5G, împotriva unor atacuri cibernetice multiple și multidirecționale.
Exercițiul a avut rol de instruire și testare a echipelor de specialiști prin angajarea acestora în rezolvarea, sub presiune intensă, a unor scenarii complexe și a unor incidente cibernetice masive, incluzând și domeniile de decizie strategică, juridic, comunicare publică, precum si evaluarea, pe bază de scor, a capacității echipelor de a se adapta și a proteja rețelele proprii.
La Orange, depunem constant toate eforturile pentru a ne pregăti clienții să răspundă optim provocărilor din domeniul securității cibernetice, dar și pentru a crește viitoarele generații de experți în securitate cibernetică, prin investiții în programe de educație ori de susținere a startup-urilor, cât și prin implicare în proiecte de cercetare și inovare la nivel european, care definesc standardele tehnologice și în materie de securitate.
Susținerea competiției UNbreakable Romania, concursul național de referință dedicat liceenilor și studenților care doresc să își construiască o carieră în securitate cibernetică, este doar unul dintre exemplele prin care Orange întâmpină una dintre principale provocări ale industriei de cybersecurity - deficitul de specialiști în domeniu care să vină în mod eficient în întâmpinarea atacurilor cibernetice ce devin din ce în ce mai complexe, ca urmare a fenomenului accelerat de digitalizare. Iar includerea în Orange Business Internet Security Threat Map a unei noi funcționalități, ROEduCyberSkills, ce oferă un ordin de mărime cu granularitate regională a gradului de expertiză de care dispune România în protejarea împotriva atacurilor, dovedește și pe această cale angajamentul pe care Orange și l-a asumat în susținerea noii generații de experți în cybersecurity.