/

Rețeaua Orange 5G în intersecții inteligente, navigație portuară și în multiple utilizări de business

Rețeaua Orange 5G este prezentă astăzi în 29 de orașe din România, oferind companiilor și autorităților publice posibilitatea de a dezvolta soluții inovatoare bazate pe o tehnologie ce permite un flux optim de comunicații datorită vitezelor mari și latențelor mici.

Orange Business a demonstrat deja capabilitățile rețelelor din a cincea generație în mai multe proiecte alături de companii partenere și autorități publice, dezvoltând soluții ce au optimizat colaborarea echipelor și mentenanța echipamentelor la distanță, au creat condiții pentru navigație portuară mai sigură și au crescut siguranța în transportul public.

Alături de Continental Automotive și Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași, Orange Business lucrează la un proiect pilot pentru intersecții inteligente conectate, TrialsNet, finanțat de Comisia Europeană. Soluția Smart Intersection, instalată în zona Pod Roș din Iași, contribuie la reducerea congestiilor și a poluării în intersecții și facilitează condusul automatizat prin detectarea participanților la trafic. Din punct de vedere tehnologic, soluția combină prelucrarea imaginilor video asistate de AI cu beneficiile aduse de conexiunea la rețeaua Orange 5G și o soluție de tip edge-computing. Această implementare în oraș va contribui la reducerea numărului de incidente și la protejarea participanților vulnerabili la trafic, precum pietonii și bicicliștii.

Raja Constanta, cel mai mare operator regional public în domeniul alimentării cu apă potabilă și al epurării apelor uzate, a dezvoltat împreună cu Orange Business un proiect de mentenanță a echipamentelor la distanță cu ajutorul soluției Augmented Team. Datorită acestei soluții, angajații au acces simultan în mai multe puncte de lucru rezultând intervenții mai rapide și reduceri de costuri operaționale (ex: economii de energie). Aplicația de asistență remote combină realitatea augmentată (AR) și transmisiunea video în timp real pentru a conecta mai multe persoane simultan cu infrastructura Orange 5G care asigură o calitate bună a fluxurilor video prin latențe mici și viteze mari.

Un alt use-case important a fost dezvoltat în portul Galați pentru Navrom SA și completează o soluție de port inteligentdezvoltată de Orange Belgia în Anvers, eforturile de cercetare fiind realizate ca parte a proiectului VITAL-5G, finanțat de Comisia Europeană. Soluția din Galați a presupus implementarea unei aplicații de navigație asistată, folosind sisteme de detectare IoT și camere video instalate în portul Galați, pe o navă și mai multe barje. Toți senzorii și camerele activează protocoale wireless interoperabile într-o rețea privată Orange 5G Stand-Alone și permit extinderea conectivității la internet a sistemului de detectare. Această soluție contribuie la operarea portuară mai sigură și aduce mai multă securitate în ceea ce privește navigația în condiții de vreme nefavorabilă.

În colaborare cu Municipalitatea Alba Iulia, Orange Business, alături de mai mulți parteneri tehnologici, derulează un proiect pilot de îmbunătățire a siguranței și securității în transportul public prin utilizarea tehnologiei 5G. Proiectul denumit 5GVictori este, de asemenea, finanțat de Comisia Europeană și implică dotarea vehiculelor cu camere de supraveghere  conectate la un centru de comandă și control, permițând identificarea cu ajutorul AI a potențialelor amenințări la adresa siguranței publice, cum ar fi furturile sau urgențele medicale. În paralel, sunt instalate resurse de infotainment pentru cetățeni (media streaming, acces la rețelele sociale, acces la e-mail ori acces la serviciile publice ale municipalității), iar fluxul video live și de informații de înaltă calitate va fi asigurat tot prin comunicații Orange 5G Stand-Alone.

Orange contribuie la dezvoltarea unui ecosistem local de inovație 5G în mai multe arii de activitate, prin deschiderea unor laboratoare 5G, implicarea în proiecte europene, dar și prin colaborarea cu startup-uri care au soluții bazate pe 5G în programul de accelerare Orange Fab. Laboratoarele 5G, deschise acum în București și Iași, sunt hub-uri tehnologice în care mediul academic, startup-urile și companiile pot să inoveze și să testeze soluțiile bazate pe 5G. Proiectele de cercetare, inovare și dezvoltare la nivel european, precum Horizon Europe, Digital Europe Programme si Connected Europe Facility, în care se implică echipele Orange, contribuie la standardizarea tehnologiei 5G, la dezvoltarea sustenabilă a rețelelor mobile, la asigurarea securității cibernetice și la definirea viitoarelor generații de rețele 6G.

Categorii