Ştiai că 27,5% dintre copii cu vârste între 12-17 ani petrec peste 6 ore online într-o zi de şcoală?

/ /
Ştiai că 27,5% dintre copii cu vârste între 12-17 ani petrec peste 6 ore online într-o zi de şcoală?

Tehnologia avansează și schimbă lumea în fiecare zi. Schimbă modul în care interacționăm la locul de munca , cu prietenii, cu familia. Potrivit unui studiu Eurostat1 din 2018, petrecem între două şi trei ore zilnic în faţa televizoarelor, calculatoarelor, telefoanelor sau tabletelor.  Mai mult, într-un studiu privind utilizarea Internetului de către copii cu vârste cuprinse între 12-17 ani din România, 27,5% dintre aceștia petrec peste șase ore online într-o zi de școală, pe când într-o zi de vacanță, procentul acestora crește la 48,3%.

Care sunt riscurile principale pe care le înfruntă copii care utilizează excesiv Internetul?

Asigură-te că cei mici experimentează bucuriile lumii online, nu doar următoarele pericole:

  1. Înselăciuni online.

Tot mai mulți copii cad victime înșelăciunilor de pe Internet. Accesul liber la jocuri online, useri care oferă premii în schimbul informațiilor personale ale părinților sunt semne evidente pentru infracțiunile cibernetice.

  1. Furtul informațiilor private.

Copii încă nu au capacitatea de a înțelege granițele sociale. Aceștia pot posta informații personale online care nu ar trebui să fie publicate, de exemplu pe conturile lor de social media. Din ce în ce mai mulți copii publică imagini din viața personală a lor și a părinților, adresele de domiciliu și parole private.

  1. Descărcarea accidentală de programe malware.

Malware este un program de calculator nelicențiat care este instalat fără permisiunea victimei și creat pentru a prelua controlul asupradispozitivelor . Infractorii cibernetici își conving victimele să descarce jocuri atractive dar ilegale, care încetinesc sistemul sau colectează informații personale.

Iată un ghid rapid pentru a rămâne la curent cu ceea ce face copilul tău online:

  1. Educația - Introdu în conversația de zi cu zi aspecte ce țin de mediul online și discută despre granițele dintre viața publică și cea privată.
  2. Explorați împreună - Întreabă-ți copilul dacă problemele cu care se confruntă în mediul online diferă de cele din viața offline.
  3. Reguli - Nu-ți fie teamă să stabilești limite și reguli. Discută cu copilul tău despre prezența lor online, despre ceea ce împărtășesc și postează.

Ca să intri mai bine în problemă, cursul de Digital Parenting, dezvoltat împreună cu Otilia Mantelers, specialist în parenting, îți vine în ajutor cu o serie de instrumente foarte folositoare.

1Sursa: Statistici privind societatea și economia digitală - gospodării și persoane: https://bit.ly/2JWiSyn

2Studiu privind utilizarea Internetului de către copii: https://bit.ly/2VJYCCI

Categorii