/

Orange te invită la Festivalul Filmului Francez

Orange te invită până pe 12 iunie la cea de-a 26 ediție a Festivalului Filmului Francez, care va aduce în fața publicului din 11 orașe din țară, București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brașov, Brăila, Constanța, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava și Târgu Mureș, mai mult de 100 de filme franceze remarcabile, proiectate încinematografe, spații culturale alternative, dar și în aer liber.În București, proiecțiile vor avea loc pe parcursul celor 12 zile la cinematograful Elvire Popesco (Bd. Dacia 77) și în aer liber, la UnTeatru Open-Air (str. Pictor Arthur Verona), iar biletele pot fi achiziționate prin Eventbook și de la casa de bilete a cinematografului.

Cea de-a 26-a ediție a festivalului este plasată sub semnul privirii, al explorării și al empatiei, prin deviza „ochii noștri larg deschiși”, iar selecția filmelor din acest an este alcătuită din 27 de lungmetraje și scurtmetraje, organizate în patru secțiuni. Titlul de deschidere al acestei ediții la București este „Les Passagers de la nuit/Pasagerii nopții” de Mikhaël Hers, care o are în rolul principal pe Charlotte Gainsbourg. Alte filme aclamate de criticii francezi și prezentate în premieră națională în România completează această secțiune a festivalului: „Un autre monde/O altă lume” de Stéphane Brizé, „Enquête sur un scandale d’Etat/Ancheta unui scandal de stat” de Thierry de Peretti sau „Oranges Sanguines/Portocale sângerii” de Jean-Christophe Meurisse.

Ca în fiecare an, FFF, cel mai longeviv festival din România dedicat unei cinematografii naționale,  prezintă creația tinerei generații de cineaști francezi. Filmele din secțiunea Competiția Tinere Talente – Lungmetraj sunt marcate de îndrăzneală, iar filmele din această secțiune vor concura pentru premiul publicului, în vreme ce câștigătorul secțiunii Competiția Tinere talente – scurtmetraj va fi decis de un juriu compus din 3 tineri critici de film români – Dora Leu, Călin Boto și Andreea Chiper.

Secțiunea Regard vers l’Europe/Privire către Europa reprezintă elementul central al acestei ediții și celebrează cooperarea în domeniul cinematografiei prin proiecția a 8 coproducții franco-europene marcante. Periplul cinematografic începe în anii 1960, cu filmul „Rocco și frații săi” al marelui regizor Luchino Visconti, trece prin „Breaking The Waves/Abisul sufletului” (1996), în regia lui Lars Von Trier, și ajunge până în 2020, cu „Olga” de Elie Grappe, un film despre o gimnastă în vârstă de 15 ani, ruptă între Ucraina natală zguduită de revoltele din Maidan și Elveția, unde se pregătește pentru Campionatele Europene. Selecția include și cel mai recent exemplu al cooperării cinematografice fructuoase dintre Franța și România, filmul lui Cristian Mungiu, „R.M.N.”, prezentat anul acesta în competiție la Cannes. Proiecțiile sale de la București și Cluj-Napoca vor fi urmate de discuții cu regizorul și actorii.

Pentru profesioniștii industriei cinematografice din România interesați de dezvoltarea coproducțiilor europene, Festivalul propune un masterclass cu multi-premiatul producător franco-tunisian Saïd Ben Saïd, dar și o sesiune de formare de 2 zile pentru obținerea granturilor de finanțare MEDIA.

Pe lângă proiecțiile de film, festivalul propune spectatorilor din București și câteva surprize: o petrecere inedită de deschidere pe 1 iunie, la Creart – Teatrelli, pentru a celebra bucuria regăsirii. Pe scenă vor urca un DJ de la Nicecream.fm și trupa franceză Labotanique, care va surprinde audiența cu un gen muzical pe care cei doi membri, laureați al proiectului FAIR 2020, îl descriu ca „pop vegetal”. Este programat și un cine-concert sâmbătă, 11 iunie, la UnTeatru Open-Air din București. Filmul „Coeur fidèle”, regizat acum 100 de ani de Jean Epstein, acompaniat de acordeonistul Virgile Goller, va încânta atât cinefilii, cât și melomanii.

Vezi aici programul complet al festivalului: https://festivalff.ro/program/

Categorii